Wednesday, 16 May 2012

Guava @ Jambu Batu

Guava, jambu batu mahupun apa juga nama gelaran merupakan sejenis buah yang dikenali oleh semua lapisan rakyat di Malaysia. Nama saintifiknya ialah Psidium guavaja L., berasal dari kawasan Tropika Amerika. Buah ini amat terkenal dalam kalangan orang Aztec dengan panggilan " xalxocolt" yang bermaksud "sand plum" yang merujuk kepada tekstur isinya yang berpasir. Antara pengeluar utama buah ini adalah India, Brazil dan Mexico.

Nilai komersial amatlah tinggi disebabkan khasiatnya yang banyak, senang ditanam dan kesesuaiannya diproses dan ditinkan. Buah ini juga sesuai dijadikan hidangan pencuci mulut setalah dipotong dan disejukkan.

Khasiat buah jambu batu


i. kaya dengan  sumber vitamin C (asid askorbik)
   Fakta Menarik!!
   - mengatakan kultivar jambu batu iaitu "Donrom" tanpa biji, mempunyai kandungan vitamin C
     100-300 I.U bersamaan jumlah kandungan dalam 27 biji epal.
ii. mengandungi vitamin A yang sederhana
iii. kaya dengan vitamin B1, B2, fiber dan lain-lain

No comments:

Post a Comment